Boekhandel Louis Tinner, www.louistinner.nl, e-mail: info@louistinner.nl, laat een bericht achter in ons gastenboek

dinsdag 23 september 2008

Het Oude nieuws van deze tijden: Brideshead Revisited


Brideshead Revisited, het briljante boek van Evelyn Waugh, is verfilmd en draait nu in alle bioscopen. Wij lazen het boek voor het eerst nadat wij Castle Howard in het Engelse Yorkshire bezochten. Het paleisje van de oeroude familie Howard zou model hebben gestaan voor Brideshead Castle in het boek. Daarom konden de makers van de nieuwe verfilming (met geweldige bijrollen van Emma Thompson en Michael Gambon) ook niet om deze 'Country pile' heen.

Dubbel feest
De film is voor Louis en mevrouw Tinner dubbel feest. Niet alleen roept het fijne herinneringen op aan een mooie vakantie: net als de hoofdrolspelers in de film gebruikten ook wij de lunch - met Cola en een twix i.p.v. wijn en kaviaar - op de trappen van het Diana-tempeltje in de tuin van Castle Howard. Ook roept het buitengwoon knap de sfeer van het boek op. Puristen hebben in de krant opgemerkt dat de film wel met erg grote stappen door het boek marcheert. Ze hebben wel een beetje geljik maar als je heb boek hebt gelezen, ervaar je dat niet als probleem.

Waugh bij Tinner
Om nog een keer het tripje naar Castle Howard te kunnen maken, zou ik u op deze plek moeten wijzen op de exemplaren van Brideshead die wij op voorraad hebben. Helaas zijn die er niet. Onlangs verkochten we in Woudrichem ons laatste exemplaar aan iemand die het nog snel wilde lezen voor de film uitkwam. Met een beetje moeite kan ik nog wel voor u opdiepen een Nederlandse druk van 'Scoop' en Engelstalige exemplaren van Waughs 'Sword of honour' trilogie (in drie delen) en 'Black Mischief '. Ook erg de moeite waard.

Tip voor 16-jarige Bakvissen
Ga niet naar de verfilming van Brideshead als je een standaard romantisch kostuumdrama verwacht. Toen ik de film zag, verliet een delegatie collega-bakvissen al voor de pauze de zaal. Na veel gezucht, gegiechel en uitroepen van 'hè, hij was toch homo!?'

Bekijk vooral ook: www.castlehoward.co.uk/

Geen opmerkingen:

Archief

Boekhandel Louis Tinner